Lessenoverzicht thema Knap gemaakt
VERHAAL – De drie biggetjes
Op de laatste bladzijde van het themaschrift zit een boeiend kortverhaal. Verhalen brengen een onderwerp tot leven en zorgen ervoor dat de leerlingen zich kunnen inleven in de wereld van de personages. Hoe en wanneer je het verhaal een rol laat spelen tijdens dit thema, staat je vrij. Lees je het in de klas of laat je de luisterversie horen (cd nr. 19 of via het bordboek)? Bij het begin van het thema, tussendoor of achteraf? Je kiest zelf het gepaste moment en de geschikte plaats. Je kunt er ook een drama-activiteit aan koppelen.
LES 1 – ga je mee?
De drie biggetjes bouwen elk een huis, maar dat loopt niet altijd zo goed af. Welk huis blijft staan? De leerlingen leren waarvan voorwerpen die ze in het dagelijkse leven gebruiken, gemaakt zijn. Ze ontdekken ook welke eigenschappen de verschillende materialen hebben. Ze nemen al eens een kijkje in het themaschrift.
LES 2 – hoe maak je het vast?
De leerlingen ontdekken hoe dingen aan elkaar vastgemaakt zijn en proberen zelf hechtingstechnieken uit.
LES 3 – dat is handig.
De leerlingen herhalen uit welke grondstoffen dingen in de klas gemaakt zijn. Ze gaan nog een stapje verder en kijken naar de eigenschappen van grondstoffen en hun gelijkenissen en verschillen. Ze kijken of de grondstof nuttig is en ontdekken hoe het schadelijk of gevaarlijk kan zijn.
LES 4 – dit is mijn ontwerp.
Een grote storm verwoestte het kabouterdorp. De kabouters hebben de hulp van de leerlingen nodig voor de heropbouw. Ze ontwerpen een brug, kar, boot, ladder of wip en bedenken welke materialen ze hiervoor nodig zullen hebben. Ze testen hun creaties uit.
LES 5 – volg het plan.
De leerlingen leren een stappenplan te lezen en uit te voeren. Niet enkel het eindproduct is van belang, maar ook de weg er naartoe. Hoe lukte het niet? Hoe lukte het wel? Hoe zouden ze het de volgende keer anders doen?
LES 6 – maak zelf een plan.
De leerlingen dokteren zelf een stappenplan uit. Ze bedenken welke stappen en tekeningen ze moeten voorzien om ervoor te zorgen dat iemand anders hun plan kan uitwerken. Waar moeten ze allemaal aan denken? Wat leerden ze erover in de voorgaande les?
Terugblik
De leerlingen benoemen grondstoffen en afgewerkte producten. Ze herkennen hechtingsmateriaal. Daarna maken ze met ijsstokjes en splitpennen een grappig toestel. Bovendien evalueren ze het thema. Wie wilt, maakt een boekenstandaard of een muziekinstrument van karton, net zoals echte uitvinders!