Lessenoverzicht thema Mijn schoolomgeving
LES 1 – Ga je mee op verkenning?
De schoolbuurt is een bijzondere buurt. Dat ontdekken de leerlingen op een verkennende wandeling door de schoolomgeving.
LES 2 – De windstreken
De leerlingen bepalen de windstreken met behulp van de zon en een kompas. Hebben ze het noorden gevonden? Dan spelen ze een oriëntatiespel om hun kennis te testen. Ze maken zelf een kompas en controleren of het noorden wordt aangeduid.
LES 3 – Een luchtfoto van mijn schoolomgeving
De leerlingen leren werken met Google Earth. Bovenaanzichten koppelen ze aan de realiteit. Zowel foto’s uit de eigen schoolomgeving als foto’s uit Vlaanderen zorgen voor inspiratie. Ze vergelijken stafkaarten met luchtfoto’s.
LES 4 – Gemeenten, provincies en gemeenschappen
De leerlingen bekijken de bestuurlijke indeling van België: gemeenten, provincies, gewesten en gemeenschappen. Ze lezen een infografiek in verband met België. Bovendien ontdekken ze waar de 10 Belgische provincies liggen en hoe hun hoofdsteden heten. Dit overzicht geeft de kern van alle lessen weer. Het laat je toe snel te beoordelen of je de door de auteurs gekozen volgorde van de lessen wilt aanhouden of een andere volgorde verkiest.
LES 5 – Ik leg de weg uit.
De leerlingen leren zich oriënteren op een plattegrond. In hun eigen dorp kunnen ze de weg vinden. Ze leren de weg tussen twee plaatsen beschrijven.
LES 6 – De schoolomgeving vroeger en nu
De leerlingen ontdekken hoe het verstrijken van de tijd veranderingen met zich meebrengt. Ook in de schoolomgeving. Hoe zag die er vroeger uit? Is er veel veranderd?
LES 7 – Interview met een buurtbewoner
De leerlingen nemen een interview af van een buurtbewoner die meer over de schoolomgeving vertelt. Hoe zag de buurt er lang geleden uit? Zijn de leefgewoontes van de mensen veranderd?
LES 8 – Wat leeft er rondom mijn school?
De leerlingen onderzoeken een biotoop in de buurt van de school. Ze vergelijken die met een andere biotoop in Vlaanderen. Ze leren de biotopen benoemen.
LES 9 – Overal anders
Elke schoolomgeving ziet er anders uit. Elke school ook. De leerlingen ontdekken de verschillen en beschrijven ze. Ze merken op dat niet alle leerlingen in Vlaanderen op dezelfde manier naar school komen. Sommige kinderen gebruiken het openbaar vervoer, andere komen met de fiets, te voet of met de auto.
SAMENVATTING
De leerstof van dit thema wordt nogmaals vastgezet. Het thema wordt geëvalueerd en de leerlingen krijgen concrete tips om de leerstof te studeren.
VERHAAL – De Ouwe Bullebak (Rien Broere)
In het midden van het themaschrift zit een boeiend kortverhaal. Verhalen brengen het onderwerp van het thema tot leven en zorgen ervoor dat de leerlingen zich kunnen inleven in de wereld van de personages. Hoe en wanneer je het verhaal een rol laat spelen tijdens dit thema, bepaal je zelf. Lees je het bij het begin van het thema, tussendoor of achteraf? Je kiest zelf het gepaste moment en de geschikte plaats.