Lessenoverzicht thema Spannend
LES 1 – Ga je mee op verkenning?
Met deze inleidende activiteit wek je belangstelling voor het thema. De leerlingen verkennen het themaschrift en de uitdagingen. Op de inhoud van de uitdagingen komen ze elke dag even terug.
LES 2 – Reclame werkt!
Reclame zorgt ervoor dat producten beter verkopen of dat onbekende producten naambekendheid krijgen. Alleen zijn we er ons niet altijd van bewust dat reclame werkt! Reclame bestaat in allerlei vormen, op allerlei plaatsen en op alle mogelijke tijdstippen van de dag. Reclame is soms nuttig, maar soms ook irritant!
LES 3 – Vrije tijd is vrije tijd
Het onderwerp van deze les is vrijetijdsbesteding. De leerlingen turven het aantal uren vrije tijd tijdens een vakantieweek en een schoolweek in een tabel. Ze vergelijken. Deze tabel leidt naar een eenvoudige grafiek. Daarnaast maken de leerlingen kennis met allerhande hobby’s, ze vullen de grote hobbyenquête in en krijgen meer zicht op hun mogelijkheden en voorkeuren: wat doe ik eigenlijk graag, veel en goed? Wat doe ik echt niet graag en weinig?
LES 4 – Meten is weten
In deze les, gespreid over twee momenten, gaat het over het menselijk lichaam. De leerlingen meten bepaalde aspecten van hun lichaam: de leeftijd, de lengte, het gewicht, de longinhoud, de hartslag, de lichaamstemperatuur, de bloeddruk en de grootte van hun voeten. De individuele resultaten van deze metingen worden vergeleken met het klasgemiddelde. Door experimenten en proeven, leren de leerlingen over hun spijsvertering, hun ademhaling en hun bloedsomloop. Dit overzicht geeft de kern van alle lessen weer. Het laat je toe snel te beoordelen of je de door de auteurs gekozen volgorde van de lessen wilt aanhouden of een andere volgorde verkiest.
LES 5 – Winnen & verliezen
De leerlingen werken rond emoties en gevoelens. Tijdens deze les genereren ze in de eerste plaats zelfkennis over hun emoties en gevoelens bij het spel. Ze beschrijven die situaties. Je polst hun bereidheid om voor eigen ongepast gedrag, als het fout loopt bij het spel, oplossingen voor te stellen om die bepaalde gedragingen of omgangsvormen bij te sturen.
LES 6 – Veilig en gezond
De leerlingen merken dat hun lichaam brandstof, energie en voeding nodig heeft om te kunnen functioneren. Liefst gezonde voeding. Welke voeding en welke leefgewoonten zijn gezond en veilig? En welke zijn dat niet?
LES 7 – Energie
In deze les maken de leerlingen kennis met eindige en oneindige energiebronnen. Ze kunnen bovendien inschatten of een energiebron vervuilend of schoon is. Ze achterhalen of een bepaalde energievorm warmte, beweging, licht of geluid opwekt. En ten slotte beseffen ze dat we spaarzaam met energie moeten omgaan.
LES 8 – Veel gelijkenissen, kleine verschillen
De leerlingen zoomen in op mensen die een fysieke of mentale beperking hebben. Sommige mensen met een beperking hebben bijzondere talenten. Ze tonen aan dat onze samenleving mogelijkheden biedt voor de zorg en opvang van mensen met een beperking.
LES 9 – Veilig de fiets op
Dit is een doeles waarin de leerlingen goed verkeersgedrag voldoende oefenen in een veilige omgeving, op de speelplaats of in een verkeersluwe buurt. Ze focussen op stuurvaardigheid, behendigheid en kennis van het verkeersreglement. Het strikt toepassen van de verkeersregels verhoogt de veiligheid in het verkeer, en leidt tot een betere verkeersattitude.
SAMENVATTING
De leerlingen overlopen op een speelse manier de leerstof van het thema ‘spannend’.
VERHAAL – Rotsommen en een krielkip (Rien Broere)
In het midden van het themaschrift zit een boeiend kortverhaal. Verhalen brengen het onderwerp van het thema tot leven en zorgen ervoor dat de leerlingen zich kunnen inleven in de wereld van de personages. In les 3 van dit thema gaan ze dieper in op dit verhaal.