Lessenoverzicht thema Goede vaart
LES 1 - Ga je mee op verkenning?
De leerlingen maken kennis met het thema ‘Goede vaart’. Ballonvaart, ruimtevaart, in volle vaart … Afijn, het zal zo’n vaart wel niet lopen, hè? Enerzijds spreken ze hun verwachtingen uit, anderzijds geven ze aan wat ze al weten. Ze overlopen de inhoud van het themaschrift.
LES 2 - De weg van mijn plasje
Op een kaart van België markeren de leerlingen de weg die hun plasje aflegt voor het in de zee verdwijnt. Daarna bezoeken ze een waterloop in de buurt van de school. Ze leren ook het verschil tussen een vlak, een heuvelachtig en een bergachtig landschap.
LES 3 - Zet eens wat vaart achter die kaart.
In deze les leren de leerlingen hoe ze in functie van een vraag een bepaalde kaart moeten kiezen. Ze leren een kaart lezen en werpen een eerste blik in een atlas. Ze ontdekken dat er veel verschillende kaarten bestaan. Ze leren eenvoudige gegevens in een atlas opzoeken en interpreteren. Noem het ‘Op verkenning in de atlas’.
LES 4 - ’t Kompas komt van pas.
De leerlingen maken kennis met vijf grote ontdekkingsreizigers. Ze situeren hen in tijd en ruimte. Daarna maken ze zelf een kompas met een kurk, een naald en een kom water. Als dat klaar is, hangen ze woordkaarten met windstreken en tussenwindstreken aan de muur omhoog.
LES 5 – Vaart maken
In deze les leren de leerlingen dat de mens telkens maar sneller, zuiniger, hoger, goedkoper en verder wil. Dat ontdekken ze aan de hand van de evolutie van Lego. Daarna krijgen ze zicht op de ontwikkeling en de evolutie van de luchtvaart en de scheepvaart. Dit overzicht geeft de kern van alle lessen weer. Het laat je toe snel te beoordelen of je de door de auteurs gekozen volgorde van de lessen wilt aanhouden of een andere volgorde verkiest.
LES 6 – Naar de maan!
De leerlingen maken een virtuele reis naar de maan. Ze herbeleven de ruimtereis van Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins, bespreken de voordelen en achterhalen de enorme risico’s van zo’n reis, van zo’n vaart. De leerlingen kunnen dat historische feit kaderen in ruimte en tijd. Ze weten waar en wanneer het precies plaatsvond.
LES 7 - Mars, meer dan een snoepreep
In de les zoeken de leerlingen een aantal eigenschappen van Mars op. Ze vergelijken een reis naar Mars met een reis(je) naar de maan. Hoe plannen we onze eigen Marsreis? Welke risico’s zijn daaraan verbonden? En wanneer zou het ten vroegste kunnen?
LES 8 – Voorwaarts Mars!
In een gedachte-experiment sturen we enkele klasgenoten naar Mars. Waaraan moeten ze op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak voldoen? Wie sturen we het best mee? Hoeveel kans is er dat ik mee mag? De leerlingen onderzoeken het.
LES 9 - Wij, wij varen samen.
Samenwerken is hier de boodschap. De leerlingen kiezen een goed doel en werken samen om koekjes te bakken en te verkopen. Ze zoeken uit welke ingrediënten en materialen ze nodig hebben en bedenken een promotie- en verkoopplan. Na afloop geven ze elkaar een pluim voor de goede samenwerking.
SAMENVATTING
De leerlingen zetten de leerstof uit dit thema nogmaals vast. Met een quiz en een presentatie hernemen ze flinke stukken leerstof. Ze leren hoofd- van bijzaken onderscheiden. Wat moet of kan ik leren en onthouden en wat is van minder groot belang? Ze vatten de leerstof van dit thema samen.
VERHAAL – De Dolphijn (Rien Broere)
In het midden van het themaschrift zit een boeiend kortverhaal. Verhalen brengen het onderwerp van het thema tot leven en zorgen ervoor dat de leerlingen zich kunnen inleven in de wereld van de personages. Hoe en wanneer je het verhaal een rol laat spelen tijdens dit thema, bepaal je zelf. Lees je het bij het begin van het thema, tussendoor of achteraf? Je kiest zelf het gepaste moment en de geschikte plaats.