Lessenoverzicht thema Water
Les 1 – Ga je mee op verkenning?
In deze les verken je het thema water aan de hand van een aantal opvallende getallen.
Les 2 – De blauwe planeet
Deze les zoomt in op de aarde en het water dat er aanwezig is. De leerlingen kijken naar de verhouding zoet - zout water en waar het water te vinden is.
Les 3 – IJs, water en waterdamp
De leerlingen onderzoeken de drie aggregatietoestanden (vast, vloeibaar en gas) van water en hun faseovergangen. Er wordt ook een link gelegd met andere stoffen, zoals (smeltende) chocolade en olie of frituurvet.
Les 4 – De waterkringloop
De leerlingen ontdekken dat de hoeveelheid water op aarde nooit verandert. Al het water maakt deel uit van een waterkringloop die nooit eindigt.
Les 5 – Plat op de buik
De leerlingen onderzoeken waarom het pijn doet als je plat op je buik in het zwembad terechtkomt. Ze leren oppervlaktespanning kennen als een eigenschap van water. Dit overzicht geeft de kern van alle lessen weer. Het laat je toe snel te beoordelen of je de door de auteurs gekozen volgorde van de lessen wilt aanhouden of een andere volgorde verkiest.
VERHAAL - Het is maar water (Rien Broere)
In het midden van het themaschrift zit een boeiend kortverhaal. Verhalen brengen het onderwerp van het thema tot leven en zorgen ervoor dat de leerlingen zich kunnen inleven in de wereld van de personages. Hoe en wanneer je het verhaal een rol laat spelen tijdens dit thema, bepaal je zelf. Lees je het bij het begin van het thema, tussendoor of achteraf? Je kiest zelf het gepaste moment en de geschikte plaats.
Les 6 – Vind jij het warme water uit?
In deze les komen een aantal uitvindingen aan bod die iets te maken hebben met water. De leerlingen plaatsen de uitvindingen op de tijdband en maken een top-3 van belangrijke wateruitvindingen.
Les 7 – Kraantjeswater, doodnormaal?
In deze les staan de wet van de verbonden vaten en waterdruk centraal.
Les 8 – Kostbaar water
De leerlingen lezen informatie af uit een infographic. Nadien maken ze er zelf één. In deze infographics staat het waterverbruik wereldwijd én in België centraal (watervoetafdruk).
Les 9 – Water, vriend of vijand?
In een filmfragment wordt duidelijk dat water zowel een scheppende kracht heeft (water als voorwaarde voor leven bij plant en dier, nederzettingen bij rivieren ...) als een vernietigende kracht (overstromingen ...)
SAMENVATTING
De leerlingen bedenken zelf vragen bij het thema. Ze lossen de vragen van een andere leerling op. Op die manier worden de lessen herhaald.